{ "title": "Keçi Boynuzu Pekmezi", "image": "https://www.keciboynuzu.gen.tr/images/keci-boynuzu-pekmezi.jpg", "date": "20.01.2024 14:05:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Keçi boynuzu pekmezi, insanlar için doğanın sunduğu mucize bir yiyecek olan keçiboynuzundan üretilir. Özellikle akciğer hastalıkları, astım gibi rahatsızlıklar için faydalı olan pekmez, sigara içen kişilerin rahatlamasına, içeriğindeki yüksek miktardaki kalsiyumla enerji verici, kuvvet kazandırıcı etkilere sahiptir. Keçiboynuzu bu şekilde rahatlıkla tüketilebilir. Aynı keçiboynuzunun yararlı etkileri pekmezi içinde geçerlidir. İçeriğinde sütten 3 kat fazla kalsiyum bulunur. Bunun yanında içerdiği E vitamini sayesinde kemik erimesine, kansızlığa, grip, öksürük gibi kış hastalıklarında göğsü yumuşatma, nefes darlığı, astım gibi hastalıklarda şifalı etkilere sahiptir. Yüksek oranda ham selüloz etkisiyle gastrit, bağırsak rahatsızlıkları açısından keçi boynuzu pekmezi oldukça faydalıdır. Sindirim sistemi gazlarının dışarı atılmasında, mide şişkinliğinde, midenin güçlendirilmesinde etkilidir. Bağırsakları tenya, solucan gibi parazitlerden de temizler. Keçi boynuzu pekmezinin yararlı etkilerine birlikte göz atalım.

Keçi boynuzu pekmezinin yararları nelerdir?

İçeriğinde bulunan yüksek miktarlı vitamin ve mineraller sayesinde keçi boynuzu pekmezi ağız sağlığına, diş ve diş eti hastalıklarına karşı yararlıdır.

Zengin miktardaki mineraller, doğal şekerler, çinko, A, B, B2, B3, D gibi yararlı vitaminlerle keçi boynuzu pekmezi tüketenlere kuvvet kaynağı olmaktadır.

Kahvaltılarda reçel, bal gibi besinlerin yerine tüketilmek için kullanılacak keçi boynuzu pekmezi, aktarlardan, büyük marketlerden satın alınabilir. Tadı adeta çikolataya benzer olan bu pekmez sizde de alışkanlık yapabilir.

Sabah ve akşam düzenli olarak 1 tatlı kaşığı keçi boynuzu pekmezi tüketilebilir. Tarihte Harnup bölgesinde tatlılarda şeker olarak kullanılmış olan bu pekmez, beyaz şekerin giderek yaygınlaşması nedeniyle artık bu amaçla kullanılmamaktadır. Bu insanların doğal beslenmesinin önüne geçmektedir.

Kortizon kullanılması zorunlu olan ve alerjik olarak ortaya çıkan nefes darlığı sorununda, mevsimsel olarak ortaya çıkan öksürük krizlerinde keçi boynuzu pekmezi tüketilmesi etkisini birkaç gün içinde ortaya çıkarır. Bu yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Guatr nedeniyle ortaya çıkan nefes darlığı açısından da bu pekmezin yararlı etkileri bulunmaktadır.

Toplumda giderek yaygınlaşan akciğer kanserinin önlenmesi açısından keçi boynuzu pekmezi %90 oranında etkili olmaktadır. Özellikle sigara içme alışkanlığı bulunan kişiler akciğer kanserine yakalanma riski taşıdığından, bu pekmezi tüketmelidir. İçeriğindeki maddeler sayesinde bu etkiyi gösteren pekmezin evlerden eksik edilmemesi gerekir. Düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Keçi boynuzu kolesterol içermeyen bir besindir. Bu nedenle rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca theobromine ve kafein de içermediğinden yüksek tansiyon hastaları içinde uygun bir besindir. Fosfor ve kalsiyum içeriği yüksek olduğundan, osteoporoz riski bulunan kişilerin kalsiyum ihtiyaçları keçi boynuzu pekmezi sayesinde karşılanabilir.

Keçi boynuzu pekmezi aynı zamanda bulunulan ortamda insanların istemeden de olsa maruz kaldığı radyasyonun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya, bunların vücuttan atılmasını sağlayan bir besindir.

Bu pekmezin her yaştan kişinin vitamin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitesi bulunmaktadır. Bu nedenle uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilir.
" } ] }