{ "title": "Keçi Boynuzu Kürü", "image": "https://www.keciboynuzu.gen.tr/images/keciboynuzu-kuru.jpg", "date": "21.01.2024 18:47:01", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Keçi boynuzu kürü, pek çok derde deva. Eski devirlerde şeker yerine kullanılan bir bitkidir. Bu şekilde tüketilmesi oldukça sağlıklıdır ancak günümüzde beyaz şeker üretimi olmasından dolayı, bu sağlıklı tüketim durmuştur. Bir keçi boynuzu ağacı ilk dikimden itibaren 15 yıl meyve vermez, fakat yetişkin bir keçi boynuzu ağacından yaklaşık bin kilo keçi boynuzu çıkmaktadır.

Eski dönemlerde keçi boynuzu oldukça önemli bir bitkiydi. Çok faydalı olmasının yanında ağırlık birimi olarak da kullanılıyordu. Keçi boynuzu çekirdekleri her ne şekilde ve ebatta olursa olsun aynı ağırlıkta yani 0.2 gr. Dır. Yani beş adet keçi boynuzu çekirdeği bir gram ağırlığına tekabül eder. 0.2gr bugün bir karat olarak ifade edilir. Elmas, pırlanta gibi değerli mücevherlerin ağırlığını ölçmekte kullanılan bu ağırlık biriminin asıl adı keçi boynuzunun yunanca adı olan Ceratonia'dan gelmektedir.

Peki Keçi Boynuzu Kürü Nasıl Yapılır?

Keçi boynuzu kürü yapımı oldukça kolaydır. Kürün yapılış şekli şöyledir.

3 su bardağı su kaynamak üzere bir tencereye koyulur, 6-7 tane keçi boynuzu kaynayan suyun içine atılır. Kapak kapatılarak, 3-5 dk. Kaynatmaya devam edilir. Ardından 20 dk demlenmesi için bırakılır, daha sonra keçi boynuzu taneleri suyun içinden alınarak sabah akşam olmak üzere içilir. Bu şekilde bir hafta devam edildikten sonra, üç ay boyunca akşamları içilir.

Özellikle sperm arttırıcı ve hareketlendirici olarak kullanımı önerilir. Bunun dışında, astım, nefes darlığı, akciğer kanseri ve akciğerdeki ödem giderici olarak da kullanılmaktadır. Akciğer rahatsızlıkları ve solunum yolları için tam bir şifa kaynağı olan keçi boynuzu kürü bolca tüketilmesi sağlık açısından çok önemlidir.

" } ] }