{ "title": "Keçi Boynuzu Ağacı", "image": "https://www.keciboynuzu.gen.tr/images/keciboynuzu-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 12:31:05", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Keçi Boynuzu Ağacı, özellikle Akdeniz ikliminde yetişen ve baklagiller familyasından olan bir bitki çeşididir. Keçi boynuzu ağacı nemli ve ılık iklimlerden hoşlanan bir ağaçtır. Özellikle keçi boynuzu ağacı yetiştiriciliğinde kimyasal ilaçlara fazla ihtiyaç yoktur. Keçi boynuzu ağacının yaklaşık olarak ömrü 50-55 yıl civarındadır ve ortalama olarak 10-15 metre kadar büyüyebilmektedir. Gelişimini tamamlamış bir keçi boynuzu ağacı ortalama yıllık olarak 1 ton civarında meyve vermektedir. Keçi boynuzu ağacının eylül ile ekim ayları arasında çiçek açma zamanıdır. Dişi keçi boynuzu ağacındaki çiçekler genellikle erkek keçi boynuzu ağaçlarınca oluşturulan polenlerle döllenmelidir. Olgunlaşmakta olan henüz ham keçi boynuzu meyvesi yeşilimsi bir renge sahiptir ve meyve olgunlaştıkça renk değiştirerek kahverengi renge dönüşür. Olgunlaşmış keçi boynuzu meyvesi yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda ve 20-40 gr ağırlığına kadar varabilmektedir. Keçi boynuzu meyvesinin dış kısmındaki kapsül bölümü içerisinde keçi boynuzu çekirdeğinin yer aldığı oval boğumlar halindedir.

Yaklaşık olarak her bir meyve 15'e yakın keçi boynuzu tohumu barındırabilmektedir. Keçi boynuzu kullanımı iki ayrı türde olabilmektedir. Bu kullanım şeklinden ilki keçi boynuzu meyvesinin kendisinin tüketimi ikincisi ise çekirdeklerinin kullanılmasıdır. İnsan sağlığı için keçi boynuzu meyvesinin pek çok faydası vardır ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde doğal ve şifalı çözüm olarak tüketilmektedir. Farklı rahatsızlıklar için tavsiye edilen keçi boynuzu kürleri ve farklı keçi boynuzu tüketim şekilleri önerilmektedir. Şifalı ve doğal bir bitki türü olarak tüketilen keçi boynuzu meyvesinin içeriğinde barındırdığı yüksek şeker oranı nedeniyle çikolata yapımında da kullanılmaktadır.
" } ] }